Effectiever en efficiënter procederen

Steeds meer en steeds complexere regels beheersen het zakelijke verkeer. De kans op conflicten neemt daardoor toe, en ook het oplossen van die conflicten wordt ook complexer. In het procederen om geschillen op te lossen (litigation) veranderen de regels ook voortdurend. Het moet sneller, efficiënter, en in toenemende mate geautomatiseerd. Strengere regels vergroten het belang om het proces goed te voeren en de zaak op de juiste manier voor de rechter te presenteren.

Hoe krijg je strategisch overzicht in complexe conflicten?

Procederen wordt door die toegenomen complexiteit niet meer door ieder kantoor als dienst aangeboden. Het is inmiddels een volwaardig specialisme dat als vak ook volop in ontwikkeling is. Denk aan beslag leggen op data ‘in de cloud’ om bewijs te veilig te stellen, of het traceren van vermogen in complexe financiële producten om een vordering te incasseren. Ook de coronacrisis heeft invloed: processen worden fors versneld door zaken volledig digitaal te behandelen, inclusief zittingen per videoverbinding.

Procederen als schaakspel

Het voeren van een procedure wordt vaak vergeleken met een schaakspel. De basis: een goede processtrategie. Om tot resultaat te komen is het bovendien belangrijk dat die strategie op de juiste wijze wordt uitgevoerd. De feiten worden veelal aangeleverd door de cliënt, maar hoe die vervolgens worden gebruikt om de gekozen strategie uit te voeren, komt in nauw contact met advocaat en cliënt tot stand. Om goed te kunnen procederen moet je dus vanzelfsprekend goed thuis zijn in de zaak zelf, maar moet je weten hoe je het proces optimaal kunt begeleiden en voeren.

Het komt voor dat procesadvocaten op meerdere borden tegelijk moeten schaken. Bijvoorbeeld in (beroeps)aansprakelijkheidszaken waar we als tegenpartij van een gedupeerde cliënt enerzijds de schade moeten verhalen of beperken tegenover een derde en anderzijds op de verzekeraar van de dader. Procedures kunnen over een veelvoud aan onderwerpen gaan, waardoor elke zaak weer op zichzelf staat en nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

De rol die de procesadvocaat inneemt is groter geworden en verschuift van werken voor je cliënt naar werken met je cliënt

Voor cliënten is het van cruciaal belang dat procesadvocaten niet alleen goed thuis zijn in het onderwerp van de zaak, maar ook het proces optimaal begeleiden en voeren. Het werk van een procesadvocaat wordt hier uitdagender door. De rol die de procesadvocaat inneemt is groter geworden, en verschuift van werken voor je cliënt naar werken met je cliënt. Het gaat uiteindelijk niet alleen om het toepassen van de regels, maar juist om het ontwikkelen van de goede strategie om dat resultaat ook op de beste manier te bereiken.

Ons advies: signaleer in een vroeg stadium het ontstaan van conflicten, en betrek uw juridisch adviseurs in een zo vroeg mogelijk stadium bij het oplossen daarvan. De beste resultaten worden vaak bereikt door juristen op de achtergrond mee te laten denken, werken en schrijven, om uiteindelijk samen met de wederpartij tot een oplossing te komen. Lukt dat onverhoopt toch niet, dan zijn in ieder geval vanaf de aanvang de juiste stappen gezet om een sterke procedure te beginnen.


 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.