ICT-recht en digitalisering

Ik heb een passie voor ICT en het speelveld daaromheen. De combinatie van techniek en recht vind ik bijzonder interessant. Ik ben nu bijna 15 jaar adviseur en advocaat bij NexaVelo Advocaten en heb mijn focus op het ICT- en ondernemingsrecht. Sinds 2009 ben ik daarnaast werkzaam als docent privaatrecht aan de Hogeschool Utrecht.

Voorkomen van geschillen in de toekomst

Als advocaat adviseer ik ondernemers in de ICT-branche over het aangaan van contracten en samenwerkingsverbanden. Ik vind het interessant om vanaf het begin bij een onderneming betrokken te zijn. Ik zorg ervoor dat ondernemers goed voorbereid zijn, zodat ze later niet tegen problemen aanlopen. Hier komt mijn jarenlange ervaring met ICT-bedrijven goed van pas. Alleen met passie voor je vak en de nodige ervaring kun je je opdrachtgever de dienstverlening bieden waar zij recht op hebben. Mijn advies aan alle ondernemers: geef voldoende aandacht aan het goed vastleggen van afspraken, dit kan veel geschillen voorkomen in de toekomst. 

“Alleen met passie voor je vak en de nodige ervaring kun je je opdrachtgever de dienstverlening bieden waar zij recht op hebben.”

Een pragmatische aanpak

Gaat het (toch) mis tussen een opdrachtgever en een ICT-bedrijf? Dan heeft het geen zin om er met gestrekt been in te gaan. Het probleem ligt vaak aan twee kanten. Ik ken de kant van de opdrachtgever, maar ook die van de uitvoerende ICT-bedrijven en weet hoe dit soort projecten (of problemen) geleidelijk tot stand komen. Mede door mijn kennis van de huidige ICT-ontwikkelingen kan ik advies geven wat verder reikt dan de juridische wetgeving. Ik kies liever voor de pragmatische aanpak dan de keiharde juridische insteek. Alleen als we er echt niet uit komen met de andere partij dan procedeer ik om het gelijk van mijn opdrachtgever te halen. 

Automatisering en innovatie

Mijn passie voor ICT zorgt er tevens voor dat ik ook op ons eigen kantoor regelmatig nieuwe mogelijkheden zie op het gebied van techniek. Er moet – wat mij betreft – continu aandacht zijn voor verdergaande automatisering en innovatie. Zodat wij, maar ook onze klanten, ons kunnen focussen op het ‘echte’ werk.

Beknopt Curriculum

Beëdigingsdatum: 6 december 1996

Werkervaring

 • Bedrijfsjuridisch expert Hogeschool Utrecht
 • Docent Privaatrecht Hogeschool Utrecht

Opleidingen

 • Grotius Academie; Specialisatieopleiding Informaticarecht (2006-2007)
 • Diverse Postacademische opleidingen op het gebied van ICT-recht, Ondernemingsrecht, Faillissementsrecht
 • Rijksuniversiteit Leiden; Rechten (1991-1996)

Lidmaatschappen

 • VIRA; Vereniging voor Informaticarecht Advocaten

Nevenactiviteiten

 • Columnist bij het Tijdschrift voor Administratie
 • Columnist bij Sprout.nl
Rechtsgebiedenregister

In het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten heb ik de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 

 • Algemene praktijk
  • Burgerlijk recht

   Op grond van deze registratie ben ik verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.