Incasso, procesrecht, beslag- en executierecht, gedrags- en tuchtrecht

Jeroen veldhuis, de bloggende advocaat

Sinds 2007 ben ik werkzaam als advocaat en sinds februari 2022 maak ik deel uit van het team van NexaVelo Advocaten. Bij NexaVelo werk ik met een hecht team van collega’s. Er is altijd ruimte om met elkaar te sparren om het uiterste uit een zaak te halen.

Juridische taal is vaak onnodig ingewikkeld en ik streef ernaar om zaken in begrijpelijke taal op te schrijven. Dit combineer ik met een praktische aanpak, want een juridische oplossing is lang niet altijd de beste of de gewenste oplossing.

‘Begrijpelijk en praktisch zijn voor mij kernwoorden. Een zaak behandel je niet alleen, maar samen met je cliënt.’

Procederen

Ik houd van het burgerlijk procesrecht en dit fascineert me vanaf het begin van mijn carrière, waardoor ik me de afgelopen jaren daarin heb gespecialiseerd. Als een minnelijke oplossing voor een geschil niet mogelijk blijkt, dan zal de rechter de knoop moeten doorhakken. Procederen is een wezenlijk bestanddeel van de gereedschapskist van een advocaat. Alhoewel procederen mijn specialisme is, beperkt dit zich niet alleen tot het procederen an sich, maar strekt het zich uit over het beslag- en executierecht. Het is uiteraard altijd prettig voor een cliënt om een toewijzend vonnis te hebben, maar als je de vordering niet kunt incasseren dan is het een pyrrusoverwinning.

Verder hou ik me bezig met het gedrags- en tuchtrecht van advocaten en gerechtsdeurwaarders, wat ook mijn bijzondere interesse heeft. Niet alleen vanwege mijn werkzaamheden voor de Beroepsopleiding Advocatuur, maar ook vanwege de directe impact die het heeft in de dagelijkse praktijk voor zowel de klager als de beklaagde.

Helder communiceren

Begrijpelijk en praktisch zijn voor mij kernwoorden. Een zaak behandel je niet alleen, maar samen met je cliënt. Korte lijnen, duidelijke communicatie en het op de hoogte houden van je cliënt zijn daarom onmisbaar. Het is belangrijk dat een cliënt het gevoel heeft dat ie volledig wordt geïnformeerd.

Bij NexaVelo werk ik met een hecht team van collega’s. Er is altijd ruimte om met elkaar te sparren om het uiterste uit een zaak te halen.

Sinds 2012 heb ik een eigen weblog waar ik juridische onderwerpen in begrijpelijke taal behandel: De Bloggende Advocaat.

Naast de advocatuur ben ik actief bij de Beroepsopleiding Advocatuur voor het onderdeel Ethiek en schrijf ik een column voor het Tijdschrift beslag, executie & rechtsvordering in de praktijk. Ook ben ik redacteur van het Tijdschrift voor de procespraktijk.

 

Beknopt Curriculum

Beëdigingsdatum: 20-02-2007

Werkervaring

 • Advocaat Visser & Van Solkema Advocaten (2007-2022)
 • Jurist Bosveld Gerechtsdeurwaarders & Incasso’s (2003-2006)

Opleidingen

 • Magna Charta, Postacademische leergang Burgerlijk Procesrecht
 • Katholieke Universiteit Nijmegen, Nederlands Recht

Lidmaatschappen

 • Vereniging van incasso- en procesadvocaten (VIA)
 • Nederlandse vereniging voor tuchtrechtadvocaten (Disciplina)

Nevenactiviteiten

 • Columnist tijdschrift Beslag, Executie en Rechtsvordering in de praktijk
Rechtsgebiedenregister

In het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten heb ik de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 

 • Algemene praktijk
  • Burgerlijk recht
 • Burgerlijk procesrecht
  • Beslag- en executierecht
  • Litigation

Op grond van deze registratie ben ik verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.