• 12 Jan

    Regels Energielabel per 1 januari 2015

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de regels omtrent het verplicht verstrekken van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een pand aangepast. In deze blog worden de laatste wijzigingen kort beschreven.

Sinds 2008 is een verkoper of verhuurder van een woning of gebouw verplicht een energielabel aan de koper of huurder te verstrekken. Omdat op deze verplichting geen sanctie stond, werd het label in de praktijk vaak niet verstrekt. Deze gang van zaken was in strijd met Europese regelgeving, zodat de Nederlandse overheid gedwongen was de regelgeving op dit gebied aan te passen. Vanaf 1 januari 2015 geldt er nu wel een sanctie.

Energielabel bij woningen

Bij de verkoop of verhuur van een woning dient het energielabel, genaamd Energie-index (IE), verstrekt te worden. Indien dit niet gebeurt, riskeert de verkoper een boete van maximaal € 405,–. De Inspectie Leefomgeving en Transport is met de handhaving belast. Omdat deze Inspectie automatisch bericht ontvangt, is de kans op een boete groot.

Om eigenaren van woningen tegemoet te komen, is het vanaf 1 januari 2015 eenvoudig om via een website het label aan te vragen. De kosten hiervan bedragen enkele tientallen euro’s.

Energielabel bij gebouwen

Ook voor andere gebouwen, zoals kantoren en winkels, is een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur. Ook hier zal de Inspectie Leefomgeving en Transport vanaf 1 januari 2015 gaan handhaven. De bestuurlijke boete kan in het geval van andere gebouwen zelfs oplopen tot een bedrag van € 20.250,–. Het is voor verhuurders en verkopers dus van groot belang ervoor te zorgen dat zij beschikken over een energielabel.

Nexa Velo Advocaten

M info@nexavelo.nl
T +31 (0) 30 600 83 83

VERTEL VERDER

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF

Als het gaat om juridische advisering bij ICT zaken heb ik NexaVelo leren kennen als een advocatenkantoor met korte lijnen en to the point advies tegen een scherpe prijsstelling. ...

Ad Linssen, CFO XS2TheWorld B.V. Meer testimonials