• 05 Jun

    Internationale incasso: welke rechter is bevoegd?

Een paar weken terug kwam het volgende op mijn pad. Een Nederlandse leverancier leverde al jaren producten aan een Duitse afnemer. Er ontstond een geschil en de Duitse afnemer betaalde de rekeningen niet meer, ook niet nadat de incasso van de openstaande vorderingen uit handen was gegeven aan een incassobureau. Vervolgens moest er worden geprocedeerd. Er was geen schriftelijke overeenkomst en er waren ook geen algemene voorwaarden van toepassing verklaard. Op grond van de geldende wet- en regelgeving is het in zo’n geval redelijk eenvoudig om vast te stellen welk recht van toepassing is. Dat is namelijk het recht van de verkoper. Dus in dit geval: de Nederlandse leverancier en dus het Nederlands recht. Omdat het gaat om een internationale koop van roerende zaken geldt dan dat het Weens Koopverdrag van toepassing is. Mijn kantoorgenote, Maaike Kamps, schreef daar onlangs een interessante blog over.

De volgende vraag die gesteld moet worden is bij welke rechter je terecht kunt? Dat is een lastigere. In ieder geval is de Duitse rechter bevoegd, maar de Nederlandse leverancier zal liever in Nederland willen procederen: minder reistijd, minder kosten, procederen in je eigen taal. Allemaal voordelen. Omdat er contractueel geen afspraken hierover zijn gemaakt, moet gekeken worden of de mogelijkheid bestaat om de zaak “uit te vechten” voor de Nederlandse rechter. Dat zou kunnen als de producten niet in Duitsland, maar in Nederland worden geleverd. Dus: wanneer de producten Ex Works (af fabriek) worden geleverd aan de Duitse afnemer, dan is de Nederlandse rechter bevoegd. Worden de producten geleverd in Duitsland, dan is dat niet het geval en is alleen de Duitse rechter bevoegd.

Zorg ervoor dat u het contractueel goed regelt

Interessant om te weten is dat het sinds dit jaar veel makkelijker is geworden om een veroordeling door de Nederlandse rechter in het buitenland ten uitvoer te laten leggen. Dat benadrukt nog maar eens dat het van groot belang is dat u in uw contract en algemene voorwaarden goed regelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is, want vaak zal dat bij de levering van producten aan buitenlandse afnemers niet op grond van de wet- en regelgeving het geval zijn.

En hoe zit het dan bij internationale adviesdiensten?

Ook als u geen producten, maar diensten levert, komt het natuurlijk wel eens voor dat uw opdrachtgevers een rekening niet betalen. En steeds vaker komt het voor dat die diensten ook voor buitenlandse opdrachtgevers worden verricht. In mijn volgende blog ga ik het hebben over een interessante uitspraak hierover van de Rechtbank Midden-Nederland.

VERTEL VERDER

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF

Als het gaat om juridische advisering bij ICT zaken heb ik NexaVelo leren kennen als een advocatenkantoor met korte lijnen en to the point advies tegen een scherpe prijsstelling. ...

Ad Linssen, CFO XS2TheWorld B.V. Meer testimonials