• 09 Jun

    Dienstverlening voor een buitenlandse opdrachtgever

In  mijn vorige blog kondigde ik al  een interessante zaak aan die werd voorgelegd aan de rechtbank Midden-Nederland. Hier speelde het volgende.

Een Nederlandse ondernemer had consultancy diensten uitgevoerd voor een Italiaanse onderneming. Er was wel een contract gesloten, maar daar stond alleen in dat het Italiaanse recht van toepassing was. Niet was geregeld welke rechter bevoegd was om kennis te nemen van het geschil. En dat geschil kwam er. De Italiaanse onderneming betaalde de rekening niet. De Nederlandse ondernemer startte daarop een gerechtelijke procedure bij de rechtbank Midden-Nederland.  Op grond van de regelgeving die regelt welke rechter bevoegd is (een Europese verordening, voor de liefhebber hier te vinden), vond de Nederlandse ondernemer dat hij bij de Nederlandse rechter terecht kon. Die Europese verordening regelt namelijk dat niet alleen de rechter van het land van de verweerder, in dit geval de Italiaanse rechter, bevoegd is, maar ook de rechter van het land waarin de diensten moesten worden “verstrekt”. De Nederlandse ondernemer betoogde dat hij de diensten (het uitbrengen van adviezen) met name had verstrekt in Nederland. Hier voerde de ondernemer de werkzaamheden uit, stelde hij de adviezen op en vanuit Nederland verzond hij de adviezen. De advisering werd meestal schriftelijk of telefonisch gedaan.

De Italiaanse onderneming betoogde dat de adviezen altijd naar Italië zijn gezonden en door haar in Italië zijn ontvangen en daarmee – volgens haar – in Italië zijn verstrekt. Volgens de Italiaanse onderneming is daarmee duidelijk dat uitsluitende de Italiaanse rechter bevoegd is.

De Nederlandse rechter denkt daar zelf anders over. De rechtbank Midden-Nederland vindt dat niet de plaats waar de adviezen worden ontvangen (Italië) de plaats is waar de diensten worden “verstrekt”. De plaats waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, de activiteiten worden verricht, is volgens de rechtbank de plaats waar de diensten worden “verstrekt”. En daarmee is de Nederlandse rechter bevoegd om over het geschil te oordelen.

Een interessante uitspraak en de tijd zal leren of de interpretatie van de rechtbank Midden-Nederland overeind blijft, maar voor nu was de Nederlandse ondernemer hier natuurlijk enorm mee geholpen.

Om te voorkomen dat je terecht komt in dergelijke, kostbare, discussies is het uiteraard beter om dit contractueel allemaal goed vast te leggen. Daarbij zijn wij u graag van dienst. Wilt u dat wij eens kijken naar hoe e.e.a. binnen uw organisatie is geregeld, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

VERTEL VERDER

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF

Als het gaat om juridische advisering bij ICT zaken heb ik NexaVelo leren kennen als een advocatenkantoor met korte lijnen en to the point advies tegen een scherpe prijsstelling. ...

Ad Linssen, CFO XS2TheWorld B.V. Meer testimonials