• 18 okt

    Business Opportunity? Handel in tweedehands Apps, muziek, e-books en films mogelijk?

Sinds de zomer van vorig jaar is als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie de handel in de licenties van tweedehands software mogelijk gemaakt (UsedSoft arrest). Fijn voor de handelaren daarin, eigenaardig en vervelend voor de softwareleveranciers.

Wanneer je verder redeneert, dan zou een levendige handel kunnen ontstaan in Apps, muziekbestanden, e-books films, etc.. Allemaal te verhandelen commercieel, op marktplaatsen, noem maar op.

Op dit moment wordt in de VS een interessante zaak uitgevochten tussen EMI, de platenmaatschappij, en ReDigi. ReDigi maakt software die ervoor zorgt dat je een legaal gekocht(e) (licentie op een) muziekbestand kan doorverkopen aan iemand anders. De software zorgt ervoor dat het muziekbestandje wordt verwijderd van de computer van de verkoper. EMI vindt dat ReDigi inbreuk maakt op haar (auteurs)rechten. ReDigi vindt dat niet. ReDigi beroept zich daarbij (ondermeer) op de uitputtingsleer.

Een korte uitleg: de uitputtingsleer houdt in dat als ik een boek van Kluun (van: “Komt een vrouw bij de dokter”) koop, ik dat exemplaar van het boek mag doorverkopen. Ik maak dan geen inbreuk op het auteursrecht van Kluun. Logisch, dat zeker. Helder ook, want het gaat om een materieel exemplaar. Of ook immateriële exemplaren onder dat recht vallen? Dat is de vraag die gedeeltelijk is behandeld in het UsedSoft arrest. Maar mag ik dan ook het e-boek van “Komt een vrouw bij de dokter” doorverkopen? Daarover is nog niet direct duidelijkheid verkregen.

Of de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de UsedSoft zaak kan worden toegepast op Apps, muziekbestanden, etc., is de vraag, maar dat er business opportunities hun hoofd om de hoek steken lijkt mij duidelijk. Nu nog een moedige ondernemer die het op gaat pakken.

Martijn Noordermeer

VERTEL VERDER

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF

Als het gaat om juridische advisering bij ICT zaken heb ik NexaVelo leren kennen als een advocatenkantoor met korte lijnen en to the point advies tegen een scherpe prijsstelling. ...

Ad Linssen, CFO XS2TheWorld B.V. Meer testimonials